Asperges, vers van dichtbij

Asperges, vers van dichtbij

Het aspergeseizoen staat weer in de startblokken! Afhankelijk van het weer kunnen we het eerste witte goud weer leveren rond half maart. Onze asperges worden al meer dan 15 jaar geteeld door De Wit Asperges uit Mariaheide, op steenworp afstand van Nistelrode. Wij brachten een bezoek aan dit prachtige bedrijf en gingen in gesprek met Marc de Wit waar wij mochten ontdekken wat het geheim is van het telen van de meest smaakvolle asperges!

Marc vertelt dat de geschiedenis van het bedrijf teruggaat naar 1965 waar zijn vader is begonnen met een gemengd boerenbedrijf met koeien, kippen en een halve hectare asperges. “Tot 1975 hebben we asperges geteeld, daarna heeft mijn vader besloten om zich te richten op de veeteelt, eerst koeien en kippen en daarna ook varkens. Mijn broer en ik werkten beiden mee in het familiebedrijf."

 

"De passie van mijn broer lag meer bij de koeien en na een stage in Canada is hij een eigen melkveehouderij gestart in Texas, waar hij nog altijd woont en werkt” vertelt Marc. Marc voelde meer voor de aspergeteelt, welke weer was opgestart in 1986 om meer inkomsten te genereren. In 2000 heeft Marc samen met zijn vrouw Sandra het bedrijf van zijn vader overgenomen. Wat begonnen is met 0,7 hectare is intussen uitgegroeid tot maar liefst 50 hectare. En daarmee kunnen we wel zeggen dat De Wit Asperges inmiddels is uitgegroeid tot een begrip in de regio!

Teelt

Voor het telen van asperges is het weer van grote invloed. Hoe hoger de temperatuur hoe sneller de asperges groeien. “Om al vroeg in het seizoen de eerste asperges te kunnen leveren starten wij met verwarmde tunnels. Er liggen slangen in de bodem waar wij warm water doorheen laten stromen zodat de bodem opgewarmd wordt en de asperges gaan uitlopen.” 

 

Deze methode maakt het mogelijk om asperges eerder in het seizoen te oogsten en een langere oogstperiode te realiseren. In de verwarmde tunnels wordt de grond verwarmd en worden de aspergestelen beschermd tegen koude temperaturen en weersinvloeden. Dit zorgt voor een stabiele en gunstige groeiomgeving voor de asperges, wat resulteert in een hogere opbrengst en betere kwaliteit. “Het stoken is duur, zeker met de huidige energieprijzen, maar het is noodzakelijk voor de spreiding van het aanbod.” aldus Marc.

 

De eerste teelt komt van de verwarmde tunnels. Intussen zijn de temperaturen naar verwachting buiten weer wat gestegen en wordt er geteeld onder minitunnels. Dit zijn tunnels met daaroverheen transparante folie, door de zon wordt de temperatuur in de tunnel opgewarmd en daarmee de groei gestimuleerd. “We starten met 8 hectare verwarmde grond, daarna met 20 hectare minitunnels en de rest komt van de koude grond. Dit doen we om ervoor te zorgen dat we altijd aanbod hebben”. 

Rassen

“Er zijn 15 hoofdrassen van asperges, wij telen er 6 á 7.” Je hebt vroeg, midden-vroeg en late rassen, vroege rassen worden al actief bij een bodemtemperatuur van 8 graden en latere rassen bij 12 graden. Bij de keuze voor het meest geschikte ras is de bodemsoort en temperatuur erg belangrijk. 

 

De plantenkweker zaait het zaad, en laat de plant groeien tot een stekje van ongeveer 150 gram. Die stekjes planten wij uit, op elke meter planten wij 4 tot 7 plantjes, afhankelijk van het gekozen ras. De eerste jaren wordt er hooguit een paar weken geoogst. Pas van het 3e tot 10e jaar kunnen we volledig oogsten.”

Seizoenarbeiders

"Jaarrond werken we met vier mensen, in het hoogseizoen zijn dit er ruim 70.  Elk jaar komt er een vaste groep mensen met name uit Bulgarije om hier de handen uit de mouwen te steken en de asperges uit de grond. Begin maart reizen de eerste medewerkers weer af naar Mariaheide. Deze mensen werken 3 á 4 maanden bij ons en verblijven hier op het erf. We bieden woonruimte aan en zorgen voor (warme) maaltijden. Er wordt goed voor ze gezorgd, de meeste medewerkers komen dan ook jaarlijks bij ons terug.”

Einde seizoen

Het aspergeseizoen eindigt traditiegetrouw op 24 juni met Sint Jan. De plant heeft tijd nodig om weer op krachten te komen voor het nieuwe seizoen. 

“Na de teelt bouwen we de rug af en leggen we daar druppelslangen op om de bodem te hydrateren, zodat we ook volgend jaar weer de lekkerste asperges kunnen telen!”

Aspergeschillen
Asperge B geschild
Asperge A geschild
Soep asperges klasse 2
Asperges klasse AA geschild
Asperge klasse AA ongeschild

© Copyright Heerkens Groente en Fruit 2024

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, volg onze facebookpagina