Ze zijn er weer: asperges!

De lente is begonnen en dat betekent: aspergetijd! Bij Heerkens Vers leveren we nu weer de mooiste, dagverse asperges van Brabantse bodem. Haal het witte goud in huis en maak tongstrelende gerechten met deze lente koning! Serveer met beurre blanc, gerookte zalm en creëer een twist met een gepocheerd ei. Een romige, maar lichte aspergesoep met een dragon en een topping van krokante parmaham of Hollandse garnalen. Lauwwarme asperges met burrata, geroosterde hazelnoten en een dressing van citrus en olijfolie. Kortom, bereidingen en mogelijkheden genoeg voor groente delicatesse.

Bereiding

  • Schil de asperges en snijd de kontjes eraf (ongeveer de onderste 5 cm).
  • Pel de ui en snijd deze in dunne ringen. Hak vervolgens de knoflook fijn.
  • Fruit de ui en knoflook aan in een brede pan met een laagje olie.
  • Voeg de kontjes van de asperges toe.
  • Voeg de room, het water en het laurierblad toe en laat dit zachtjes pruttelen.
  • Pureer de roomsaus in een blender en giet deze terug in de pan. Voeg de aspergeschillen toe voor extra smaak.
  • Kook de asperges gaar in een pan met water.
  • Gebruik nog een pan met water en kook hierin de orzo gaar.
  • Snijd de asperges één keer door de helft, zodat ze iets korter worden.
  • Zeef de roomsaus. Meng de roomsaus met de orzo en de gesneden asperges.
  • Roer de spinazie door de warme pasta, zodat deze gaar wordt maar nog mooi groen blijft.
  • Snijd de basilicum, kervel en peterselie grof. Doe deze samen met de amandelen, olijfolie, pijnboompitten en sinaasappelschil (geen sap) in de blender en mix dit tot een gremolata.
  • Rasp eventueel nog een beetje sinaasappelschil over het gerecht.

Bereiding

  • Verhit een paellapan op middelhoog vuur met een laagje olijfolie.
  • Snijd de chorizo in dikke stukken en bak deze aan in de pan.
  • Kneus de saffraan en laat deze trekken in de witte wijn op laag vuur.
  • Maak de langoustines schoon en leg ze apart.
  • Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de paprika in kleine blokjes.
  • Haal de chorizo uit de pan en voeg de kip toe. Bak deze tot hij begint te kleuren en voeg daarna de garnalen en langoustines toe.
  • Voeg de ui, knoflook en paprika toe. Laat dit goed bakken en voeg vervolgens de gerookte paprikapoeder toe.
  • Voeg de rijst toe en bak deze kort mee.
  • Blus de rijst af met de witte wijn en saffraan. Blijf goed roeren.
  • Als de wijn is verdampt, meng dan 1 eetlepel bouillonpoeder of een bouillonblokje (of gebruik 1 liter vers gemaakte kippenbouillon) met een liter water. Voeg dit beetje bij beetje toe aan de rijst terwijl deze gaart.
  • Voeg ook de asperges toe en laat deze meegaren. Blijf goed en voorzichtig doorroeren voor een gelijkmatige garing.
  • Steek de gekookte venusschelpen in de rijst en laat deze nog een paar minuten meewarmen.
  • Serveer het gerecht met partjes citroen.

© Copyright Heerkens Groente en Fruit 2025

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, volg onze facebookpagina