Basilicum is een heerlijk geurend kruid. De smaak is een combinatie van lichtzoet, peperig en frisse accenten. Baslicum wordt veelal gebruikt in de mediterraanse keuken, heerlijk bij tomatengerechten, pizza of pasta's.
Bieslook ookwel pijpgras genoemd. De smaak van bieslook heeft wat weg van ui, maar de smaak is wat verfijnder en aromatischer. Bieslook is niet alleen erg gezond maar ook lekker. Bieslook heeft een vochtafdrijvende werking en stimuleert de spijsvertering, ideaal voor een zoutarm dieet.
Citroenmelisse is een heerlijk geurend kruid en heeft een frisse citroenachtige smaak. Ideaal om te verwerken in salades of om een heerlijk smakende kop thee van te zetten. Ook heeft citroenmelisse een geneeskrachtige werking, zo zorgt het kruid er namelijk voor dat het lichaam zich ontspant. Het helpt dus ook tegen stressklachten en spanningen.
Dille is een fijn kruid en de smaak doet denken aan milde azijn met daarnaast een kruidige, lichtzoete smaak. Dille komt van een plant met naaldachtige blaadjes. De smaak van dille past erg goed bij visgerechten, sauzen en soepen. Dille is rijk aan vitamines en is een goede bron van mineralen.
Dragon heeft een sterke en overheersende smaak, gebruik het dan ook met mate. De smaak is te omschrijven als zoetig, licht bitter en met een peperige nasmaak. Met name in de Franse keuken wordt er veel gebruik gemaakt van dragon. Heerlijk in ovengerechten, soepen en sauzen.
Gember is afkomstig van de tropische gemberplant. De smaak van gember is pittig, en kruidig, maar heeft ook een friszoet accent. Gember past goed bij Oosterse gerechten, gebakken aardappels en wokschotels, maar ook bij zoete gerechten zoals kruidkoek en appeltaart. Ook in een verse smoothie kan gember een verrassend accent geven.
Kervel is een laag groeiend groen kruid met een varenachtig blad. Kervel heeft een zachte, zoete anijsachtige smaak. Kervel wordt veelal gebruikt in de Europese keuken. Heerlijk om te verwerken in soepen, sauzen, salades en kruidenboter. Ook heeft kervel een geneeskrachtige werking en schijnt het goed te zijn om de spijsvertering te bevorderen en de bloeddruk te verlagen.
Koriander, ook wel bekend onder de Indonesische naam Ketoembar. Niet iedereen houdt van de sterke smaak van koriander. De smaak is erg uitgesproken en wordt door sommige mensen als zeperig ervaren, dit heeft waarschijnlijk een genetische oorzaak. Koriander wordt veelal gebruikt in de Mexicaanse en Indiase keuken. Heerlijk in soepen en salsa's.
Laos is een veelgebruikt kruid in de Indonesische en Thaise keuken. Zoals het uiterlijk al doet vermoeden, is laos familie van gember. De smaak van laos is fris, prikkelend en citrusachtig. Als variatie kun je gerechten waar gember in gebruikt worden vervangen door laos. De smaak wordt dan net een beetje anders, extra verrassend!
Laurier kent vele toepassingen, naast het gebruik in de keuken wordt het ook gebruikt als versiering of als pot pourri. Laurier wekt de eetlust op en bevordert de spijsvertering, het kan ook helpen tegen krampen en reumatische klachten. De blaadjes zijn niet eetbaar maar worden mee gekookt of gestoofd bij een gerecht zodat ze smaak afgeven. Met name wordt het veel toegepast in soepen of stoofschotels.
Lavas, ook wel bekend onder de naam maggiplant. Hoewel maggi niet wordt gemaakt van lavas, is de smaak wel vergelijkbaar. Zoutachtig en aromatisch, heerlijk om toe te voegen aan stoofschotels, sauzen of als basis voor bouillon. Met name ook erg geschikt voor mensen met een zoutarm dieet, het verrijkt de maaltijd zonder toevoeging van zout.
De mierik is een plant uit de kruisbloemenfamilie. De plant staat bekend om zijn witte penvormige wortel die als mierikswortel aangeduid wordt. De wortel, die veel vitamine C bevat, heeft een scherpe mosterdlijkende smaak. De stof wordt bij kneuzing van de celstructuur van de wortel door een enzym aangemaakt. De smaak loopt daarna snel terug. Toevoeging van zuur zoals azijn of citroen gaat deze reactie tegen en stabiliseert de smaak. Met name in de Joodse keuken wordt de mierikswortel veelal toegepast.
Munt is een heerlijk fris kruid dat we vooral kennen van de populaire verse muntthee. Ook wordt munt veel gebruikt als decoratie bij desserts of in een mojito of andere luxe drankjes. De smaak is fris, bijna menthol achtig.
De smaak van oregano is zoet, pittig en ietwat scherp van smaak. Dit kruid wordt veel toegepast in de Mediterraanse keuken, zoals tomatenschotels, pizza's en pastagerechten. Ook geeft oregano een aparte smaak als toevoeging bij een marinade voor diverse vleesgerechten. Voeg verse oregano pas toe aan het einde van de bereiding.
Peterselie wordt al duizenden jaren gebruikt als geneeskuid. Zo zit peterselie boordevol ijzer en helpt het je bloed te zuiveren. Ook is peterselie een antioxidant dat meehelpt om je lichaam gezond te houden. Kortom peterselie is erg voedzaam en gezond. Peterselie is op tal van manieren te gebruiken in de keuken, lekker om toe te voegen aan kruidenboter, soep en dressing. Of gebruik het als aan garnering.
Rozemarijn is een struik met sterk geurende, naaldachtige bladeren. Rozemarijn is een heerlijk kruid in combinatie met lamsvlees of bij gebakken aardappelen uit de oven. De smaak van rozemarijn is mild, maar snel overheersend. Het wordt met name toegepast in Italiaanse gerechten. Ook lekker in diverse vlees- en groentegerechten, soepen en salades. Het kan verwarmd worden zonder dat de smaak verloren gaat.
Salie is een kruid met een sterke geur en wrange smaak, let op met de hoeveelheid. Het kruid wordt veelal gebruikt in de Italiaanse keuken. Salie kent veel goede eigenschappen, waardoor het ook voor medicinale toepassingen wordt gebruikt. Het werkt ontsmettend, rustgevend, verbetert de spijsvertering en werkt ook verkwikkend in een dampbad. Salie heeft de eigenschap dat het vet eten licht verteerbaar maakt.
Selderij lijkt op peterselie maar heeft een veel sterkere en krachtigere smaak. Selderij kan op vele manieren worden toegepast. Selderij wordt veelal gebruikt als smaakmaker in diverse gerechten. Bijvoorbeeld om soepen, sauzen en ragout op smaak te brengen. Ook werkt selderij geneeskrachtig, het zou bloeddrukverlagend werken en het helpt vocht uit het lichaam te drijven.
Thijm is een aromatisch kruid dat veel wordt toegepast in de Europese keuken. Thijm werd al door de Romeinen als geneeskrachtig kruid tegen reumatiek, verlamming, kolieken en zenuwzwakten gebruikt. Daarnaast is het zoetige, sterke aroma geschikt voor het kruiden van groente, vis, vlees en sauzen.
De smaak van zuring doet enigszins aan die van spinazie denken maar is wat scherper en zuurder van smaak. Snijd de stelen er af om de zuurheid te verminderen. Vervolgens kunnen de bladeren rauw worden gegeten in een salade of toegevoeg worden aan een gerecht. Heerlijk in combinatie met boter, eieren, diverse kaassoorten, doperwten en aardappelen. Of vervang de spinazie een keer door zuring, voor een frisse touch.