
De naam Maitake is afkomstig uit het Japans en betekent letterlijk ‘dansende zwam’. Het is een exclusieve paddenstoelensoort die in Nederland een hele enkele keer ook voorkomt in de natuur. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt de maitake of eikhaas toegepast onder de naam ‘keisho’ en wordt de paddenstoel veel gezondheidsbevorderende eigenschappen toegekend. Niet voor niks wordt het vandaag de dag gerekend tot ‘superfood’.
De maitake of eikhaas is zeker 5-7 dagen houdbaar. De paddenstoelen zullen bij het bewaren iets indrogen, maar de kwaliteit vermindert daardoor niet. Maitake kan ook worden gedroogd, waardoor die lang houdbaar wordt.
De maitake of eikhaas is een aromatische paddenstoel. De paddenstoeltjes eventueel schoonvegen met keukenpapier of een borsteltje en in zijn geheel toevoegen aan bijvoorbeeld soep, saus, quiche, ovenschotel of roerbakgerecht. Kort bereiden is genoeg. De maitake is ook heerlijk gebakken in een tempura-beslag. Of in plakken gebakken als een 'steak'. Of overgiet de verse maitake met heet water en maak zo een geurige en supergezonde paddenstoelenthee.