Maitake

Maitake

Al eens gehoord van een maitake of eikhaas? Dit is een prachtige grote zwam die je niet vaak tegenkomt in Nederland. In Azië, en met name Japan, is de maitake enorm populair. Niet alleen om zijn heerlijke smaak, maar ook om de geneeskrachtige werking. In de traditionele Chinese en Japanse geneeskunde wordt de maitake veelvuldig ingezet. Zo zou de maitake eiwit produceren, het immuunsysteem stimuleren en zijn wetenschappers ervan overtuigd dat de maitake een belangrijke rol kan spelen bij de behandeling van kanker en aids. De maitake bestaat uit heel veel kleine lamellen of hoedjes die elkaar overlappen als een berg bladeren. Ze zijn rimpelig en crèmekleurig tot grijsbruin. Het is een stevige paddenstoel, zelfs na bereiding. Deze zeldzame paddenstoel wordt geteeld door onze vaste paddenstoelenteler Van de Vorle uit Berghem. Lekker vers van dichtbij dus!
Algemeen

De naam Maitake is afkomstig uit het Japans en betekent letterlijk ‘dansende zwam’. Het is een exclusieve paddenstoelensoort die in Nederland een hele enkele keer ook voorkomt in de natuur. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt de maitake of eikhaas toegepast onder de naam ‘keisho’ en wordt de paddenstoel veel gezondheidsbevorderende eigenschappen toegekend. Niet voor niks wordt het vandaag de dag gerekend tot ‘superfood’.

Bewaren en houdbaarheid

De maitake of eikhaas is zeker 5-7 dagen houdbaar. De paddenstoelen zullen bij het bewaren iets indrogen, maar de kwaliteit vermindert daardoor niet. Maitake kan ook worden gedroogd, waardoor die lang houdbaar wordt.

In de keuken

De maitake of eikhaas is een aromatische paddenstoel. De paddenstoeltjes eventueel schoonvegen met keukenpapier of een borsteltje en in zijn geheel toevoegen aan bijvoorbeeld soep, saus, quiche, ovenschotel of roerbakgerecht. Kort bereiden is genoeg. De maitake is ook heerlijk gebakken in een tempura-beslag. Of in plakken gebakken als een 'steak'. Of overgiet de verse maitake met heet water en maak zo een geurige en supergezonde paddenstoelenthee.

© Copyright Heerkens Groente en Fruit 2021

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, volg onze facebookpagina