Scandinavische keuken

Scandinavische keuken

Onder Scandinavië vallen de landen Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland en IJsland. Deze landen hebben een sterke overeenkomst wat betreft de culinaire keuken. Er wordt veel vis gegeten, dat is ook niet zo gek met de lange kustlijnen in deze regio. Naast vis eten Scandinaviërs ook graag vlees als wild, eland en rendier. In Zweden maken ze hier graag de beroemde gehaktballetjes van! Ook stoofgerechten zijn favoriet. Doordat tarwe niet goed groeit in Scandinavië wordt er veel gebruikt gemaakt van havermout, rogge en gerst.

Knol- en wortelgroenten groeien perfect onder de Scandinavische grond. Ook aardappelen, rode bieten en koolsoorten spelen een grote rol. Verse dille mag ook zeker niet ontbreken! Kortom: de Scandinavische keuken draait om pure en eenvoudige ingrediënten, vers, voedzaam, gezond en lekker.

Een aantal jaren geleden stond de Scandinavische keuken vooral bekend om de gerookte zalm en de Zweedse gehaktballetjes. Daar heeft René Redzepi, samen met een paar andere koks, verandering in gebracht en Nordic Cuisine is geboren! Een concept waarbij lokaal eten, vers, puur en seizoenen een grote rol spelen. 

Chef-kok René Redzepi van 3-sterrenrestaurant NOMA in Kopenhagen kookt het liefst met lokale producten uit het seizoen. NOMA staat dan ook voor ‘nordic’ en ‘mad’, wat voedsel betekent. Bovendien is hij al meerdere keren bekroond met de titel van beste restaurant ter wereld, ook dit jaar! Met zijn koks gaat hij met regelmaat in het bos op zoek naar o.a. wilde kruiden, paddenstoelen en bessen. Een menu in dit restaurant bestaat uit twintig verschillende gerechten met stuk voor stuk ingrediënten uit het seizoen, jaargetijde en regio.

 

Fiskesuppe

Fiskesuppe is een zeer romige vissoep gevuld met vis (zalm, kabeljauw, schol of heilbot). De soep wordt zo lekker romig daardat deze wordt gebonden met eidooiers en melk. Overige ingrediënten zijn aardappelblokjes, prei, wortel, dille en peterselie. Lekker winters! 

Skyr

Skyr is een typisch IJslands gerecht. Het is een soort magere kwark en met name in IJsland en Denemarken een populair product. Ook in Nederland wint het aan populariteit vanwege de hoge eiwitwaardes. Maak eens een tiramisu of trifle met skyr. Ook lekker als ontbijt met muesli en vers fruit.

© Copyright Heerkens Groente en Fruit 2024

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, volg onze facebookpagina