De kastanjechampignon hoort tot de familie van de champignons en dankt zijn naam aan de kleur van zijn hoed. De kastanjechampignon kan op dezelfde wijze bereid worden als de witte champignon, kastanjechampignons zijn steviger omdat zij minder vocht bevatten. Dit geeft niet alleen een betere en vollere smaak, maar is ook voordelig bij het bakken.
De champignon, waarschijnlijk de meest bekendste eetbare paddenstoelensoort. Champignons zijn erg veelzijdig, ze zijn in vele gerechten te verwerken. Bakken, grillen, wokken of frituren het kan allemaal.
Enoki wordt ook wel fluweelpootje genoemd. Het bestaat uit witte fluweelachtige steeltjes met kleine hoedjes. De smaak is licht, het paddenstoeltje kan zowel rauw als kort gekookt gegeten worden. Door zijn decoratieve uitstraling is de Enoki een mooi ingrediënt voor soepen en gerechten met meerdere groenten.
Eryngii ofwel de Koningsoesterzwam, is de grootste onder de oesterzwammen. Het is een smaakvolle, en door zijn imposante voorkomen, ook een hele decoratieve paddenstoel. De hoed en de vlezige steel van de zwam kan helemaal gebruikt worden. De hele paddenstoel is zeer smaakvol en heeft een volle aardse smaak. De Eryngii blijft stevig, ook na lang bereiden. Ideaal als toevoeging in sauzen met vlees of wild, maar ook in vegetarische gerechten.
Cantharel is een paddenstoel die ookwel hanenkam of dooierzwam noemen, vanwege zijn uiterlijk. De smaak is peperachtig met een abrikozengeur, en kan uw gerecht een extra smaak geven. Voeg de cantharellen als laatste toe, te lang koken zorgt ervoor dat de paddenstoel taai wordt.
Nameko, ookwel bundelzwam genoemd, is van oorsprong een Japanse paddenstoel. De bundelzwam of Nameko kan in zijn geheel bereid worden. Het is een stevige, knapperige paddenstoel met een hele mooie vorm en geur. De bundelzwam blijft ook zo stevig, smaakvol en mooi van vorm tijdens het bereiden en leent zich daarom prima voor gekookte en gestoofde gerechten. Een ideale paddenstoel voor soep, ragout of stoofschotels. Ook wordt de Nameko veelal gebruikt in de traditionele Japanse keuken, voor gerechten zoals miso soep en nabemono.
De oesterzwam dankt zijn naam aan zijn schelpvormige hoed. In de traditionele geneeskunde in Azië wordt de oesterzwam al eeuwenlang gebruikt omdat de consumptie ervan een gunstig effect zou hebben op het cholesterolgehalte. De oesterzwam heeft een vlezige, zachte, echte paddenstoelensmaak, die makkelijk te combineren is in veel gerechten. Een paar minuten bakken is voldoende, dan blijft de paddenstoel stevig. De smaak combineert goed bij kip, kalfsvlees en vis.
Pied de Mouton, ofwel gele stekelzwam, de smaak van de Pied de Mouton lijkt op die van de cantharel. Ook de bereiding en toepassing is vergelijkbaar met de cantharel. Het vruchtvlees is stevig, de kleur variëert van créme tot abrikoos geel. De onderzijde van de hoed is grillig en er bevinden zich zachte stekeltjes, wat de naam stekelzwam verklaart.
De Portobello is een grote, smaakvolle, open champignon met een kastanjebruine hoed en een korte steel. De Portobello heeft van nature weinig vocht en een vlezige structuur en heeft een heerlijke, neutrale smaak die erg goed combineert met heel veel ingrediënten. Hij versterkt de smaak van andere ingrediënten op een natuurlijke manier. Omdat de Portobello groot is, makkelijk om te grillen of vullen.
De Shiitake komt van oorsprong uit zuidoost Azië en is goed herkenbaar aan zijn ronde, bruine, platte hoed met soms kleine witte of zwarte stipjes. Het vruchtvlees is vast en veerkrachtig, wit, en sterk aromatisch. De Shiitake heeft ook positieve effecten op de gezondheid. In de Chinese geneeskunde wordt de shiitake onder andere ingezet bij virusinfecties en het verlagen van bloeddruk en cholestorol. De Shiitake heeft een vaste structuur en een stevige bite, de Shiitake verliest geen vocht bij bereiding, maar neemt deze wel op.
Trompette de la mort ofwel Hoorn des overvloeds is een wilde paddenstoel die donkergrijs tot diepzwart van kleur is. Zijn uiterlijk doet denken aan een Cantharel alleen dan donker van kleur en de smaak is iets voller. Deze paddenstoel wordt veelal geserveerd bij wildgerechten, heerlijk in salades, risotto en pastagerechten.