Yacon / Appelwortel

Yacon / Appelwortel

Nieuw in ons assortiment de Yacon (Smallanthus sonchifolius) ookwel: appelwortel. Dit is een knol die oorspronkelijk uit het Andes-gebergte komt. Daar wordt de knol ookwel 'apple of the earth' genoemd. De Yacon heeft het uiterlijk van een langwerpige aardappel en heeft een aantal zeer gezonde eigenschappen! Zeker de moeite waard om eens te proberen...
De smaak

Deze Andesknollen hebben een zoete frisse bite. De yacon kan rauw gegeten worden en de smaak is te vergelijken met frisse verse appel / meloen in combinatie met kastanje en water. Heerlijk in een frisse salade, maar ook verwarmen en toevoegen aan bijvoorbeeld roerbakgerechten is een optie. Siroop maken van yacon is ook zeker een aanrader, veel gezonder dan de klassieke siropen met geraffineerde suikers en toch heerlijk zoet van smaak. Ook gefrituurd (in dunne plakjes) is de yacon een lekkernij. De zoete smaak heeft de knol te danken aan de grote hoeveelheid inuline die de yacon bevat. Omdat inuline slecht wordt opgenomen door het menselijk lichaam is de yacon zoet, maar zeker geen dikmaker. Het levert zelfs een gunstige bijdrage tegen obesitas en diabetes. 

Gezondheidsvoordelen

De yacon bevat een aantal zeer gunstige effecten op onze gezondheid. De Andesknol bevat weinig calorieën en bezit een zeer lage waarde op de glycemische index waardoor de fructose het lichaam onverteerd weer verlaat. Ideaal voor diabetespatiënten, want er ontstaat geen schommeling in de bloedsuikerspiegel. Tevens zorgt de knol voor een prebiotische werking en daardoor een zeer goede invloed op de darmflora. Zeker de moeite om eens te proberen dus...!

© Copyright Heerkens Groente en Fruit 2019

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, volg onze facebookpagina